Solliciteren anno nu

De sollicitatiebrief heeft zijn beste tijd gehad. Wie eruit wil springen met z’n sollicitaties moet tegenwoordig goed uit de hoek komen, want de vernieuwingen m.b.t. Social Media volgen elkaar in rap tempo op. Dit heeft niet alleen consequenties voor de manier waarop we in zijn algemeenheid met elkaar omgaan maar ook specifiek voor de arbeidsmarkt: het werven van nieuwe medewerkers en het zoeken naar een nieuwe uitdaging.

Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet:

Tips voor de werkzoekende:

–          Blijf altijd alert op al je uitingen via Social Media.
Wees je ervan bewust wie je “toelaat” tot je netwerken & dat je huidige of toekomstige werkgever ook jouw uitlatingen zou kunnen zien, afhankelijk van jouw instellingen.

Sta er bij stil welke berichten en foto’s je plaatst. En laat je nooit negatief uit ten opzichte van je huidige werkgever op bijvoorbeeld Twitter, Facebook of je Hyves pagina. Er zijn inmiddels al diverse voorbeelden geweest waarbij ontslag het gevolg is geweest.

 

Potentiële werkgevers checken tegenwoordig automatisch jouw aanwezigheid op het internet. Google jezelf eens en bekijk het resultaat door de ogen van een werkgever. Je zult misschien verbaasd staan van alles wat er over jou op het internet te vinden is.

–          Zorg voor een “stevig” LinkedIn profiel.

Vooropgesteld de toepassingen van LI zijn divers: je kunt via LinkedIn gevonden worden & actief zoeken door mensen uit jouw netwerk aan te spreken . Houd er rekening mee dat toekomstige werkgevers sowieso jouw LinkedIn profiel checken.

De tips die ook voor het maken van een CV gelden, gelden hier ook. Kortom: zorg voor een foutloos Nederlands (of Engels) profiel en maak het profiel compleet. Uitsluitend je huidige werkgever vermelden of je opleidingen weglaten verkleinen je kansen aanzienlijk om gevonden te worden.

Netwerk zo veel mogelijk maar zorg wel voor relevante contacten, contacten binnen jouw branche of businessline zullen zo veel mogelijk resultaat opleveren.

Vraag anderen voor een recommendation.

En zorg voor een goede profielfoto. LinkedIn is bedoeld als een zakelijke netwerksite dus je vakantiefoto of een foto van de kinderen schiet dan eigenlijk het doel voorbij.

Bij verschillende werving- en selectiebureaus is het al mogelijk om te solliciteren via je LinkedIn profiel. Wordt er uitsluitend om een CV gevraagd kun je altijd een link naar je LinkedIn profiel toevoegen, hiermee geef je ondermeer inzicht in jouw netwerk. Voornamelijk van belang bij functies waar het aspect relatiebeheer belangrijk is (dus ook binnen de Accountancy!).

–          Het gebruik van Twitter

Je kunt Twitter sowieso gebruiken door bijvoorbeeld binnen Tweetdeck een (search-)kolom aan te maken waarin alles wat voorbij komt binnen Twitter binnen jouw interessegebied zichtbaar wordt, bijvoorbeeld: vacature accountant. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste vacatures. Uiteraard kun je ook de bedrijven volgen waar je interesse naar uit gaat. Er zijn al aardig wat (accountant-) kantoren die een “werkenbij”op Twitter hebben aangemaakt.

–          Waar vind je nu die juiste vacature op het internet?

De tijd van kranten en vaktijdschriften afspeuren naar een geschikte functie heeft zijn beste tijd gehad. Alle vacatures komen op het internet terecht. Welke middelen kun je inzetten om bij die juiste vacature terecht te komen?

  • Binnen Google (of een andere zoekmachine) zoeken op vacature aangevuld met twee zoektermen levert het meeste resultaat op (bijv. vacature accountant Utrecht)
  • Je kunt bij diverse (gespecialiseerde) jobsites & werving-en selectiebureaus een “jobsearchagent” aanmaken zodat je automatisch de juiste vacatures binnenkrijgt.
  • Je kunt een kijkje nemen op de corporate sites van de organisaties die je sowieso aanspreken.
  • Zie je “door de bomen het bos niet meer”en wil je een advies op maat? Schrijf je dan in bij een gespecialiseerd werving- en selectiebureau.

NB. Het gebruik van andere Social Media zoals Hyves en Facebook om een passende functie te vinden heb ik achterwege gelaten, simpelweg omdat bij deze social netwerksites primair de focus op privézaken liggen. Wat natuurlijk niet weg neemt dat je er interessante contacten (ook wat betreft een toekomstige functie) op kunt doen.

Als je meer informatie wenst of eens met ons van gedachten wil wisselen, zijn we te bereiken op: